Alinea

Wat

Alinea is compenserende software en geeft ondersteuning aan personen met dyslexie of andere lees- en spellingsproblemen. Vlaamse leerlingen met een attest binnen het lager en secundair onderwijs hebben recht op een gratis account. In het hoger onderwijs bieden bepaalde instellingen ook Alinea aan.

Voor wie en waarom

Alinea kan worden ingezet vanaf de start van het lees- en schrijfonderwijs. Gezien het aanbod aan studietools is Alinea ook zeer geschikt voor toepassing in het secundair onderwijs en hoger onderwijs. Alinea helpt personen om vlotter te lezen, minder fouten te schrijven, sneller teksten te begrijpen en gemakkelijker te studeren.

Hoe werkt het

Alinea biedt op verschillende manieren ondersteuning voor het lezen, schrijven en studeren, zoals:

  • Teksten laten voorlezen | Alinea leest gescande boeken en andere teksten voor met synthetische stemmen in vier verschillende talen, namelijk Nederlands, Engels, Frans en Duits. Het voorleestempo is in twintig snelheden aan te passen. Het programma leest losse woorden, regels, zinnen, alinea’s of de hele tekst.
  • Scannen | De ingebouwde scanfunctie maakt het mogelijk om teksten van papier te laten voorlezen.
  • Schrijven | Alinea ondersteunt het schrijven van teksten in alle computerprogramma’s waarin tekst kan worden getypt, zoals Word, PowerPoint en Excel via onder andere spellingcontrole, werkwoordondersteuning en het voorlezen tijdens en na het typen.
  • Studeren | Alinea beschikt over een Van Dale verklarend pocketwoordenboek, beeldwoordenboek en Van Dale pocket vertaalwoordenboeken. Met Alinea kun je moeilijke woorden opzoeken, werkwoordvervoegingen controleren, teksten markeren en samenvattingen maken door de gemarkeerde delen naar een document te extraheren.

Prijs

  • Alinea is verkrijgbaar via een abonnement of een kooplicentie.
  • Als leerling in het lager of secundair onderwijs en als leerling uit opleidingstrajecten Secundair na Secundair (Se-n-Se) of HBO5 Verpleegkunde heb je recht op gratis voorleessoftware zoals Alinea, mits je een geldig attest kan voorleggen. Studenten hoger onderwijs komen hier niet voor in aanmerking. Sommige onderwijsinstellingen bieden de tool ook aan studenten aan. Voor meer informatie kun je terecht op deze website.

Taal

Alinea leest voor in het Nederlands, maar ook in andere talen zoals Engels, Duits en Frans.

Type en platform

Alinea is verkrijgbaar als iOS en Android app en als tool binnen programma’s als Microsoft office. Het is beschikbaar op elk platform (PC, Chromebook, Mac, tablet en smartphone).